Deutsch slovenščina Magyar Tschechisch English Dutch Slowakisch Italiano
Home
 
Kategorie: Naturjuwele

Jazero Lemperkarsee, Schladmingské Taury

Prírodná rezervácia Sölktäler je bohatá na vodu, to si uvedomíme aj pri výlete k jazeru Lemperkarsee, ktoré je tak trochu skryté: od chaty Breitlahnhütte sa vydáme popri potoku Schwarzenseebach okolo jazera Schwarzensee a nahor k dvanástim vodopádom pri Putzentalkar.

 

Jazero ponúka dokonalú osamelosť - ak si odmyslíme mladé kravičky. Stará sa o ne salašník Gottlieb Ladreiter z horskej pastviny Putzentalalm. Jazero sa nachádza na prahu kotliny, odkiaľ je výhľad na jazero Schwarzensee a na kopec Hochwildstelle. Vegetácia je absolútne vzorová pre pohorie v podloží: alpské lúky sú posiate hrdzavočervenými rododendronmi. Vedľa rastie bujný koberec s trávou a bylinami - arnikou, psicou tuhou, ostrevkou, zvončekom alpínskym, prvosienkou najmenšou.

 

Samotné jazero je obklopené pozdĺž brehu rastlinami, ktoré znášajú vodu, ako napr. páperec trstnatý a páperník. Stretnete tu aj vzácneho, plachého vtáka - aj keď, aby sme ho uvideli, musíme zachovať ticho a mať aj šťastie, pretože sa dokáže, či už v zime alebo v lete, vždy perfektne prispôsobiť svojmu okoliu. Snehuľa horská je v lete sfarbená do mnohých hnedých odtieňov, kým v zime sa oblieka do snehobieleho operenia. Oveľa jednoduchšie je spozorovať kamzíky, ktoré sa takmer neustále pasú na okolitých horských úbočiach.

 

Viac informácií